BTW (Belasting toegevoegde waarde) ook wel "Omzetbelasting" genoemd wordt geheven over de verkoopprijs van je producten of diensten. Hoeveel BTW je in rekening moet brengen hangt af van de producten of diensten die je levert. Werk jij als zelfstandig personal trainer of yoga docent? Dan geldt soms het percentage van 21% en soms 9%. Hoe zit dat precies?
Als je BTW-plichtig bent moet je over je geleverde diensten of producten BTW in rekening brengen op je verkoopfactuur aan je klant/opdrachtgever. Je int namens de overheid de btw bij jouw klant/opdrachtgever. Jouw klant betaalt je dienst/product met daar bovenop BTW. Werk jij als zelfstandig personal trainer of yoga docent dan is het goed om te weten welk tarief je in rekening moet brengen, soms is het percentage 21% en soms 9%. Waar zitten de verschillen?
De Belastingdienst geeft op haar website aan dat ‘het geven van gelegenheid tot sportbeoefening’ valt onder het 9% tarief. Er is sprake van het geven van gelegenheid tot sportbeoefening wanneer de exploitant van een ‘sportaccommodatie’ ervoor zorgt dat de accommodatie voor haar leden speciaal is ingericht voor het beoefenen van sport. De exploitant zorgt dan bijvoorbeeld voor apparatuur, trainingsattributen, schoonmaak, onderhoud en beveiliging van de sportaccommodatie.
Voor veel zelfstandig personal trainers is het te duur om een eigen locatie te exploiteren. Voor de meeste personal trainers is het daarom een oplossing om thuis, bij de klant thuis of buiten te trainen. Sommige personal trainers sluiten een deal met een fitnesscentrum of sportschool in de buurt. Ze laten zich inhuren door een fitnesscentrum of de personal trainer maakt tegen betaling gebruik van een bestaande sportaccommodatie. De BTW tarieven variëren, afhankelijk van de accommodatie waar de training plaatsvindt.
21% bij jou thuis
Als je bij jou thuis training geeft aan je klant geldt een tarief van 21%, omdat jouw woning officieel geen sportaccommodatie is.
21% bij de klant thuis
Hetzelfde BTW tarief geldt wanneer je je trainingen geeft bij de klant thuis. Het huis van je klant is geen sportaccommodatie.
21% buiten in de openbare ruimte
Het bos, het park en de bebouwde kom zijn openbare ruimtes en geen sportaccommodaties dus ook hier geldt het hoogtarief.
9% buiten op een officiële outdoor accommodatie
Train je je klant op een parcours dat door de gemeente ter beschikking wordt gesteld, bijvoorbeeld een hardloop evenement waarvoor wegen voor een bepaalde periode zijn afgezet? In dit geval is de openbare ruimte een officiële sportaccommodatie, dus mag je 9% rekenen.
21% in een sportschool of andere accommodatie die jou als personal trainer inhuurt
Jij wordt ingehuurd om trainingen te geven, dus jij bent niet degene die de accommodatie ter beschikking stelt. Je rekent in dit geval dus 21% BTW.
9% in een sportschool of andere accommodatie die jij als personal trainer huurt
Als jij een ruimte huurt om je trainingen te geven, ben jij degene die de accommodatie ter beschikking stelt voor je klanten. In dit geval mag je 9% BTW rekenen.
Het begrip ‘sportbeoefening’ is zeer ruim. De Belastingdienst geeft op haar website de definitie: ‘actieve sporten zijn sporten die tot doel hebben fysieke prestaties te verbeteren via trainingen en wedstrijden’. De grenzen zijn soms erg vaag. Zo valt inspannende yoga bijvoorbeeld wel onder sportbeoefening, maar ontspannende yoga niet. Er zijn verschillende vormen van trainingen die op deze grens schommelen. Als je twijfelt of jouw diensten officieel vallen onder sportbeoefening, is het verstandig om contact op te nemen met de Belastingdienst om dit na te vragen.